Followers

Wednesday, April 7, 2010

"RIBUT" di ASWARA Sebelum Masuk Lambang Sari Untuk "JU & MEO"

Dalam dua minggu ini aku bertuah kerana berpeluang menyaksikan dua buah teater, satunya "Ribut" arahan Rohani Yusouff, pengarah drama veteran yang sedang menyiapkan phdnya dalam pengajian Teater dan Ilmu Islam di UIA. Katanya teater ini adalah projek akhir pengijazahan untuk pelajar-pelajar Universiti Malaya, Pengajian Teater di Pusat Kebudayaan, di mana seramai 5 pelajar dinilai termasuk Rosman, Ijat, Eliza, Juhara dan sorang lagi pelajar perempuan yang rupanya ada iras2 wajah Yasmin Ahmad(maaf ya tak tahu nama, lagipun aku cuma menonton pada malam full-dress rehearsal). Aku sebenarnya tertarik dengan karya ini yang mana karya asalnya adalah dari karya William Shakespeare.

The Tempest adalah sandiwara komedi atau roman karya William Shakespeare yang ditulis sekitar tahun 1610-1611. Mulanya tidak begitu diminati oleh orang-orang, namun pada abad keduapuluh sandiwara ini mendapat pujian dari para kritikus dan ahli, hingga disebut sebagai salah satu karya terbaik Shakespeare. Terjemahan ke dalam bahasa Indonesianyaberjudul Prahara dan dilakukan oleh Trisno Sumardjo. Sandiwara ini menceritakan tentang Prospero, Adipati Milan dan penyihir ulung yang digulingkan oleh lawannya akhirnya terdampar di pulau tidak berpenghuni. Angin ribut telah membawa musuh-musuhnya ke pantainya. Prospero menghadapi dilema yang sulit, apakah ia akan menggunakan kemampuan sihirnya untuk memperoleh kembali jabatannya, atau ia akan membalas dendam kepada musuhnya?

Watak-watak dalam The Tempest
  • Prospero, Adipati Milan yang digulingkan
  • Miranda, Putri Prospero
  • Ariel, roh pelayan Prospero
  • Caliban, pelayan Prospero, anak nenek sihir Sycorax
  • Antonio, saudara Prospero dan Adipat Milan saat ini
  • Alonso, Raja Naples
  • Ferdinand, Pangeran Naples
  • Sebastian, saudara Raja Alonso
  • Stephano, Trinculo, para pelayan dan badut Raja Alonso
Waktu dan tempat - Abad ke-16 di sebuah pulau di Laut Mediterania. (www.wikipedia.com)

Apa yang menarik lagi tentang karya Ribut ini adalah adaptasinya yang menjadikannya sebuah teater yang bernafaskan atau berlabelakangkan kehidupan keluarga besar Cina. Tetapi sewaktu menonton aku tak tahu keluarga ni berada di Taiping atau di Taipei, mungkin kerana settingnya yang buat dalam aura kontemporari dengan sebuah gerbang merah yang agak simpel dan dibelakangnya dipaparkan tayangan slide - bunga berkembang yang mula dari kuncupnya serta awan gelap yang berarak sewaktu berlaku ribut besar. Dengarnya drama ini diadaptasi oleh Rohani Yusouff. Aku pernah terbaca Ribut terjemahan Shakespeare ini pernah dipentaskan di Taman Budaya Kuala Lumpur dalam suasana yang lebih dekat kepada Tempest yang asal. Tempest juga pernah dipentaskan di Lambang Sari keluaran Teater Kini kepunyaan Datin Sabera Shaik tidak berapa tahun lalu. Alangkan eloknya kalau kita melihat semuanya dan membuat suatu perbandingan agar dapat kita belajar sesuatu darinya. Apapun, apa yang dapat aku katakan tentang teater Ribut di ASWARA ini adalah penampilan pelakon-pelakon wanita yang hebat, bukan kerana semua pandai menangis, tapi kerana lakonan mereka boleh dirasakan, apalagi pakaian mereka yang lebih dekat dengan jiwa yang dilakonkan. Tapi apapun tahniah kepada pelajar-pelajar yang dinilai kerana mementaskan penilaian akhir mereka untuk tatapan umum, sayangnya kita tak boleh memberikan markah dari perspektif penonton. Tapi nanti banyak pulak kerja penilai nak mengira dan menghitung markah mereka. Selamat maju jaya dan terus berteater dan menghasilkan naskah-naskah baru serta adaptasi karya-karya nasional dan internasional.8 comments:

Anonymous said...

來看看你囉~blog很棒! ........................................

Anonymous said...

人不能像動物一樣活著,而應該追求知識和美德......................................................

Anonymous said...

風平浪靜時,人人都可以當舵手..................................................

Anonymous said...

上床圖片av圖片免費色情圖台灣性網陰蒂淫妹貼圖色情激突成人論壇成人色情網激情成人聊天室情色影音鹹濕女生自慰影片淫慾自慰色情a片成人色情圖片網情人視訊網成人話題成人色情台灣成人淫蕩a圖片情色留言板女生奶頭情色成人全裸美女圖片情色寫真裸體照大奶子台灣色情成人網站一夜正妹美女裸體寫真g罩杯美女sex520情趣娃娃視訊打槍視訊辣妹uthome淫亂走光照av情色網女生高潮成人自拍火辣眉眉太太陰毛美女視訊聊天全裸入鏡火辣av三點全露

Anonymous said...

非常感謝~3Q~....................................................

Anonymous said...

死亡是悲哀的,但活得不快樂更悲哀。...............................................................

Anonymous said...

與人相處不妨多用眼睛說話,多用嘴巴思考,...............................................................

Anonymous said...

我來湊熱鬧的~~^^ 要平安快樂哦........................................