Followers

Sunday, November 1, 2009

Projek KL Fringe 2/2009 - Metro Ahad

myMetro » Rap
Click Here

Festival seni
Rap
FESTIVAL seni berskala kecil, KL Fringe, kembali lagi tahun ini. Menggabungkan teater, muzik, filem dan tari, festival ini dilihat sebagai platform untuk pengkarya antarabangsa berkongsi pentas di Kuala Lumpur.

Menurut Kurator KL Fringe, Dr Zulkifli Mohamad, Fringe Festival selalunya menjadi festival seni di samping festival besar seperti di Edinburgh, Adelaide dan Minnesota.

“Memandangkan keadaan ekonomi tidak memberangsangkan tahun ini, kami hanya mampu mempersembahkan program siri Teater Tari (Danstheater Series) yang menampilkan tujuh pengkarya dalam persembahan 20 hingga 30 minit.

“Siri Teater Tari KL Fringe mempersembahkan Cetus pada 6 dan 7 November ini di Aswara. Terlebih dulu, pada 3 November diadakan sebuah persembahan syarahan oleh Prof Ananya Chatterjea dari University of Minnesota, di Annexe Gallery, Pasar Seni, Kuala Lumpur pada jam 8.30 malam,” katanya.

Menurut Zulkifli, KL Fringe ini bakal memeriahkan lagi kegiatan kesenian di Kuala Lumpur, sekali gus mempopularkan genre teater tari serta pengertian Timur dan Barat dalam gaya moden dan tradisi. Apa yang menarik katanya adalah karya yang ditampilkan oleh Zubin Mohamad meletakkan Mak Yong dan Manora bersama.

“Danstheater diambil dari kata Tanztheater yang berasal dari Jerman. Ia seterusnya menjadikan persembahan teater tari untuk menarik perhatian penggemar tari kontemporari dan teater,” katanya.

Cetus turut menampilkan Rathimalar yang lama bergiat bersama Ramli Ibrahim dan Sutra Dance Theatre, Suhaili Ahmad Kamil yang hangat dalam You Think You Can Dance? musim pertama dan Kie Kuan Nam (Nyoba Dance).

Carian Artikel

No comments: