Followers

Sunday, April 5, 2009

Z.Lokman

Dalam dok bercerita-cerita dengan beberapa teman sambil minum kopi di Finas sewaktu workshop Riri Rezza, aku terkeluar nama Z.Lokman. Tiba-tiba Bang Hassan Muttalib terus bercerita tentang Z.lokman. Hari ini aku teringat plak dengan nama tu dan kemudian sengaja aku melantunkan namanya di Yahoogroup (Cinema Malaysia) dan kemudian Bang Hassan terus mengeluarkan informasi di bawah ni. Ini untuk permulaan, tentunya banyak lagi yang harus digali tentang Z.Lokman. Mungkin kalau NSTP Online masih ada tentu banyak yang boleh dikupas, tapi dah tak ada, kalau nak informasi kenalah buat research manual kat nst untuk akhbar2 keluarannya, yang lainnya tentu ada kat Finas kot, I am not sure.

I count about 16 films made over a span of 21 years as below. i might have missed out 1 or 2. Most of his films are definitely superior to Malaysia's most prolific director (you know who!). The last time I met him was about 10 years ago at Jalan Mesjid India. It's a pleasure talking film with him. He becomes very animated, eyes bulging & full of fire. The last I heard was that he had a tea stall under a bridge at KLIA. Don't know if he's still there.

Z Lokman's Films:
Raja Laut (1981 – 1st film), Cikgu Sayang, Bujang Selamat, Awang Spanar, Janda Meletup, Cikgu Romantik, Bas Kondaktor, Konstabel Mamat, Minah Manja, Boss, Superstar, Sate, Azam, Penyu, No Problem, Mendam Berahi (2002 – Last film).

Kata Anwardi Jami, Z.Lokman ada 18 buah filem, kalau nak tahu lagi kena cari Aziz M.Osman. Kata Hassan terakhir dia buka warung teh kat bawah jambatan kat KLIA.

Inikah nasib sipembikin filem?

4 comments:

fadz said...

salam,

wah, bagus dah buat retibusi z lokman.. aku pun bercita2 nak tonton masterpiecenya, Cikgu Syg, tak tau bila.

amer zaman said...

ya nasib...
yang saya tahu, dia sekarang tinggal di seremban....

hidupnya tak seperti dulu..

zubin said...

Amer, awak kenal dia ke? Kenapa tak bual-bual dgn dia?

Hanym Hunny said...

i kenal die...dia kwen dgn my auntie..dia ok n sgt2 funny..nk cri dia, datang la nilai